Revitalizace lesoparku na říčním ostrově Santos v Sušici

Městský lesopark byl na ostrově Santos založen už před 1. světovou válkou a za první republiky se stal centrem společenského dění v Sušici. Po válce začal kvůli chybějící údržbě chátrat, přesto zůstal oblíbeným místem rekreace.

Cílem projektu bylo obnovit někdejší krásu ostrova a lépe ho přizpůsobit dnešním návštěvníkům. Revitalizace citlivě vyřešila vegetační úpravy na Santosu a podtrhla jeho charakter lužního lesa. Architektonické řešení vytvořilo z ostrova pomyslnou loď na Otavě. Zlepšilo se zázemí pro návštěvníky, vznikla nová hřiště pro děti, obnoven byl kuželník a propojovací kanál, na několika místech je nově pohodlný přístup k Otavě. Na ostrově jsou čtyři objekty od sochaře Václava Fialy.

Santos získal Cenu veřejnosti v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2013 a ocenění odborné veřejnosti Park roku 2014. Dostal se i do užšího výběru poroty Grand Prix Architektů 2014. 

→  brožura o projektu (pdf 4,9 MB)

výběr projektuGrantová výzva 2008
realizace2009–2013
náklady28 mil. Kč
grant25 mil. Kč + příspěvek na údržbu v rámci péče o park (2014–2016)
projektantIng. Pavel Šimek – FLORART
výtvarníkVáclav Fiala
rozloha4,6 ha