Sbírka na zvon v Sušici

6. 11. 2012

Na ostrově Santos stojí od podzimu dřevěná zvonice z dílny klatovského sochaře Václava Fialy. K tomu, aby mohla plnit svoji funkci, jí však chybí to hlavní: zvon. Co je smyslem nedokončeného díla?

Zvonice Václava Fialy čekající na svůj zvon se již staly téměř tradicí. Dobrá zpráva je, že se většinou dočkaly. Najdete je v Čechách, v Rakousku a dokonce i v Austrálii, kde Fialovo dílo získalo dvakrát hlavní cenu Sydney Sculpture Prize. Více o zvonicích čekajících na zvon ve videorozhovoru s Václavem Fialou.

Jestli se rozezní zvon na sušickém Santosu, záleží na lidech v Sušici a všech, kterým není osud ostrova lhostejný. Bude zvonice vítat vodáky na Otavě? Zazvoní na ostrově při zvláštních příležitostech?

I vy máte nyní jedinečnou příležitost podílet se na dokončení zvonice pro ostrov Santos příspěvkem do veřejné sbírky, kterou jsme vyhlásili ve spolupráci s městem Sušice. První zájemci do sbírky již přispěli na letošním festivalu Šumava Rocks a na říjnové přednášce Václava Fialy, a to zakoupením placky s motivem Proměn.

Cílová částka, která bude použita na pořízení zvonu, je 36 tisíc korun. Pomozte rozeznít zvon pro Santos také vy! Přispívat je možné do poloviny roku 2013, buď zakoupením upomínkových předmětů na některé z akcí nadace, nebo zasláním libovolné částky na sbírkové konto.

• číslo účtu sbírkového konta: 43-6714700217/0100
  • variabilní symbol projektu Ostrov Santos: 01003

Zavěšení zvonu se uskuteční při slavnostním otevření obnoveného ostrova Santos, které je plánované na léto 2013. Zvon ponese slova pátera Františka Ferdy, který patří mezi legendární postavy českého léčitelství. Od roku 1980 žil a působil v Sušici, kam za ním přicházeli nemocní z celé republiky. Jeho dokonalá znalost léčivých rostlin i jeho jasnovidné vlohy pomohly vyléčit tisíce lidí. Diagnózu dokázal určit podle očí, podle fotografie, či dokonce jen tak – pouhým soustředěním. Věhlasný, ale nadmíru skromný páter, zemřel v roce 1991 a byl pochován na sušickém hřbitově.