Buďte u prvního zvonění

1. 7. 2013

Dřevěná zvonice sochaře Václava Fialy umístěná na sušickém ostrově Santos se po devíti měsících dočká svého zvonu.

Po rozsáhlé revitalizaci ostrovního lesoparku jde ruku v ruce s posledními úpravami před otevřením také instalace zvonu, který má do budoucna vítat vodáky na Otavě cestou do Sušice a vyzvánět při zvláštních příležitostech. Zvon byl pořízen za peníze vybrané v rámci veřejné sbírky, kterou jsme vyhlásili ve spolupráci s městem Sušice. Podařilo se v ní nashromáždit přes 32 tisíc korun.

V neděli 7. července v 16 hodin zvonu slavnostně požehná sušický kaplan Tomas van Zavrel.

To, že se srdce zvonu poprvé ozve právě 7. července, není náhoda. Zvon je věnován památce legendárního diagnostika a léčitele pátera Františka Ferdy, který od roku 1980 žil a působil v Sušici. Prakticky až do posledních dnů svého života se věnoval trpícím a nemocným, jejichž diagnózu dokázal údajně určit podle očí nebo dokonce z fotografie. V Sušici páter Ferda 7. července 1991 také zemřel a za masové účasti vděčných pacientů byl pochován na sušickém hřbitově. Symbolicky jako připomínka páterova působení v kraji zvon ponese jeho slova Příroda je lékárna boží. A Santos by toho měl být důkazem.