Santos: Návrat zlaté éry

30. 7. 2013

Víkendová slavnost k otevření ostrova Santos přiblížila oblíbený říční lesopark dobám jeho největší slávy. Dva dny plné her, slunce a zábavy si nenechali ujít pamětníci ani nedávno narození.

Po čtyřech letech intenzivní práce skončila letos v červenci proměna lesoparku na říčním ostrově Santos v Sušici. Obnovený prostor symbolicky předal jeho současným uživatelům někdejší starosta města Jan Seitz s doprovodem v podání místních ochotníků. V průběhu celého dne mohli návštěvníci vidět divadelní představení Sušických loutkářů, Studentského divadla Bezejména nebo vystoupení Tomáše Podrazila ze studia Damúza. K poslechu hrály hudební skupina Orchidea, kapela Karavna swingers band, která doprovodila i stylovou módní přehlídku z 30. let, a Frajara Putika. Děti se bavily malováním na obličej, karnevalem, řadou tvůrčích dílen a soutěží nebo se mohly vypravit na poznávací stezku ostrovem.

Svůj názor na obnovený ostrov mohli návštěvníci vyjádřit v anketě. Z průzkumu vyplynulo, že nejnavštěvovanějším místem na Santosu je centrální část ostrova s kioskem a dětskými hřišti. K dalším oblíbeným místům patří aktuálně pláž, lavičky v prostoru celého parku a kuželník. Jako připomínku uváděli dotázaní vzhledem k horkému počasí nejčastěji nedostatek stínu ve střední části parku. Výhercem slosovaných anketních lístků se stal pan František Václavík ze Sušice.

Ještě větší nápor návštěvníků zaznamenala navazující nedělní akce Romana Holého s názvem Kdo si hraje, zlobí míň, kde se v roli sudích u rozmanitých soutěžních stanovišť představila celá řada známých osobností. Den plný zábavy a soutěží uzavřel v 18 hodin fotbalový zápas VIP versus Sušice na stadionu TJ Sušice.

Projekt obnovy Santosu byl realizován od roku 2009 díky naší podpoře v rámci programu Parky. Městu jsme poskytli grant ve výši 25 milionů Kč; částka pokryla nejen realizaci úprav, ale také přípravu projektu, organizaci architektonické soutěže a zpracování projektové dokumentace. Město Sušice přispělo částkou 3 miliony Kč a má šanci získat od nás ještě příspěvek na údržbu parku v následujících 3 letech.

Tisková zpráva ke stažení

fotogalerie