Santos bodoval v soutěži Park desetiletí

20. 10. 2016

Lesopark na říčním ostrově Santos v Sušici opět bodoval. Od dokončení revitalizace před třemi lety získal tento projekt již několik ocenění, aktuálně k nim přidal úspěch v soutěži Park desetiletí 2005–2015.

Pořadatelem retrospektivní přehlídky byl Svaz zakládání a údržby zeleně, který se chtěl vrátit k dílům krajinářské architektury, jež byla v minulém desetiletí oceněna v soutěži Park roku. Santos tento titul získal v roce 2014 (→ více).

Odborná porota se snažila zjistit, jak odpovídá současný stav v minulosti oceněných míst původním záměrům tvůrců a investorů. V rámci přehlídky se zaměřila především na to, jak parky obstály v čase a jaká je jejich perspektiva. Účelem bylo rovněž upozornit na nezastupitelné funkce veřejné zeleně i související úlohu odborné a pravidelné péče a údržby.

Odborná porota přisoudila revitalizaci parku na Santosu 3. místo (o které se projekt podělil s parkem Mlýnská strouha v Plzni). V hlasování veřejnosti pak Santos získal 2. místo

V rámci slavnostního vyhlašování cen obdržela navíc nadace a její dárci a podporovatelé poděkování za přispění k rozvoji kvalitního veřejného prostoru.

Další podrobnosti:
o projektu Ostrov Santos